|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Lily
Loża Szyderców

Dołączył: 02 Lip 2006
Posty: 2145
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Nie 20:28, 03 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Atha- z moich własnych doświadczeń: większość wegetarian z dłuższym stażem (kilku letnim) których znam, jest A lub AB, co oczywiście nie znaczy, że wszyscy. Ja mam 0 i od zawsze uwielbialam mięso. Poza tym, ta dieta mi służy, choć bądź co badź nie mam innego wyboru, gdyż ze względu na moje choróbsko nie wolno mi jeśc ni nabiału, ni roślin strączkowych, większości ryb, smażonych potraw (choć robię od tego odstępstwa), pomidorów, papryki itp co mniej-więcej pokrywa się z tą teorią. A od kiedy moja mama ograniczyła jedzenie mięsa (ma grupę A), opuściły ją migreny. Może to zbieg okoliczności. Ale mimo wszystko wierzę w tą teorię, gdyż zdaje się sprawdzać, a przeciez mi nie zaszkodzi, że zjem jajko na twardo, zamiast fasolki po bretońsku
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
aGula1810
PieskiŚwiat
Dołączył: 14 Cze 2007
Posty: 63
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 18:56, 05 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
witaminami jakie wytwarzają zwierzęta to D,E A B12 B11 ... znajdziesz je również :
A- marchewka masło, jaja, mleko,sera
E- występuje w olejach roślinnych (sojowym, kukurydzianych, słonecznikowym), migdałach, margarynie, jajach, orzechach włoskich i ziemnych, kiełkach pszenicy, mące pełnoziarnistej, mleku, brukselce i innych zielono listnych warzywach.
D-białko jaj,mleko i przetwory mleczne - ser, masło, śmietana
B12- w serach i jajach; w małych ilościach występuje w niektórych gatunkach glonów, np. ao nori, dulse. Znaczącym źródłem tej witaminy jest mleko,
B11 -liściaste warzywa, szczególnie zielonolistne (sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafiory, brukselka) a także pomidory, groch, fasola, soczewica, soja, buraki, orzechy, słonecznik, drożdże piwne, żółtko jajka, pszenica, pomarańcze, banany, awokado.
B6 jajka, mleko, drożdże, warzywa (kapusta, groszek zielony, kalafior, marchew, szpinak, ziemniaki, fasola), zboża (kiełki pszenicy), soja, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, pestki dyni, banany.
B5 , otręby pszenne,grzyby, mleko pełne, mleczko pszczele, pestki słonecznika, sery, orzechy, jajka, owoce awokado, pomarańcze, ziemniaki, brokuły, ciemny ryż, melony, pełnoziarnisty chleb, soja, masło orzechowe, banany,
B3 fasola, groch, drożdże piwne, masło orzechowe, odtłuszczone mleko, ser, soja, orzechy, suszone brzoskwinie, pełne ziarno, migdały, grzyby
B2 migdałach, grzybach, jajach, zielonych częściach warzyw, pełnoziarnistym pieczywie, fasoli, grochu, soi, mleku, jogurcie, kefirze, maślance, drożdżach i orzechach włoskich,
B1 produkty zbożowe grubego przemiału,, rośliny strączkowe - groch, fasola oraz drożdże, orzechy, słonecznik, owoce i warzywa.
C- sądzę że każdy wie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Krzemolinka
Moderator
Dołączył: 26 Gru 2007
Posty: 2295
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: Śro 13:04, 12 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Ja byłam wegetarianinką (czy jak to tam leci) przez najwięcej dwa tygodnie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|